Látnivalók

Látnivalók  Neszmélyen és környékén

Király-kút

Erdei környezetben, a pincesor végén található egy forrásra épített kút. XV. századinak tartják. Nevét Habsburg Albert után kapta. aki I. Albert néven magyar királyunk volt (1437-1439). Albert a déli végeket fenyegető törökök ellen szállt hadba. Vélhetően Neszmély határában a Szőlőhegyen lévő forrásnál érte a halál.

Várhegy

A falutól délre a Várhegyen található a középkori eredetű, 15. századból származó négyszögletes torony maradványa, amely talán a Zsigmond király korából maradt öregtorony.

Várhegyi túra: ADRENALIN TÚRA

Bevállalnád? Meredek domboldal, kaptatós rész, csúszás-mászás, kapaszkodás. A látvány, ami fogad a hegytetőn, az lenyűgöző! A Duna látványa, a szigetek, a „túloldal” és az érintetlen természet, valamint az erdő állatvilágának és madarak megfigyelése szakvezető segítsége mellett. Ajánlott ruházat: kényelmes, zárt viselet, túrázáshoz alkalmas lábbeli.

Dunaalmási Kőpite

Szakvezető segítségével szervezett túra. Kőfejtés a rómaiak nyomában! Ajánlott ruházat: kényelmes, zárt viselet, túrázáshoz alkalmas lábbeli.

Neszmélyi Arborétum

A Neszmélyi Arborétum természetvédelmi terület. Az arborétum Neszmély külterületén található Gombáspuszta mellett fekszik őshonos erdők ölelésében. A Gerecsei Tájvédelmi Körzet része. A Trianon utáni Magyarország területén, az elvesztett fenyvesek pótlására az országban több helyen külföldön őshonos fenyőket telepítettek kísérleti jelleggel, hogy a hazai klimatikus viszonyok közt gyorsan növő, értékes faanyagot adó fajokat nyerjenek. Ilyen kísérleti erdők találhatók a Neszmélyi Arborétumban is. A gazdaságilag értékes, nagyobb állományokat alkotó fenyvesek, cédrusok közt az arborétumban alárendelten egyéb nyitvatermő, s néhány őshonos faj is található. Egykoron a fajok, fajták, változatok száma meghaladta a százat is.

Csokonai Vitéz Mihály szobra, Lilla emlékszoba és Lilla sírja

A Csokonai Művelődési Ház Lilla lebontott lakóháza helyén épült 1933-ban. Szomszédságában kapott helyet Csokonai szobra és a körülötte kialakított park. Vajda Julianna, akit a források gyakran Lilla néven említenek, a költő nagy szerelme, a híres Lilla-dalok ihletője volt. Nem volt egészen közömbös a költő iránt, de megunván a várakozást. 1798-ban férjhez ment egy Lévai István nevű gazdag dunaalmási kereskedőhöz. Lilla 1855-ben, 79 éves korában halt meg. Sírja a dunaalmási temetőben található. A kutatás közben felgyűlt sok felbecsülhetetlen értékű tárgyi és írásos emlék az 1971-ben felavatott emlékszobában lelt otthonra. Itt található Lilla arcképe.

Neszmélyi Hajóskanzen

Neszmélyen a szigetekkel határolt védett Szent Ilona öbölben bújik meg Magyarország legtekintélyesebb muzeális folyami hajóparkja. Neszmély község főútján ezüst színű hajócsavar mutatja a Skanzenhez vezető utat. A Szent Ilona öböl nyugodt vizén, varázslatos természeti környezetben gőzhajók sorakoznak és páratlan kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak az egész család számára.

Mérleg és méréstörténeti Gyűjtemény Neszmélyen