Programok

A Rétespajta esz és félnapos programkínálatából, avagy:

Hogy válhat egy gyermekből mini séf!

1. Langalló készítés – Ízes kenyerünk szeretetvendégséggel kínálva!

A program során a gyerekek belekóstolnak a magyaros kemencés ételek elkészítésének rejtelmeibe. Első lépésként megtanulják a magyar kenyértészta történetét, közben pedig összegyúrják közös tésztájukat, amivel a későbbiek során dolgozni fognak. A langallóhoz a tésztát óriásra nyújtják, megkenik tejföllel, majd különböző ízesítésű feltéteket tesznek az alapra csoport ízlése szerint. Népi motívumokkal díszíthetik. Megtekintik búbos kemencéinket, elsajátítják a kemence kikaparás művészetét. „Megmérhetik” a parázs melegét.   Megnézik, hogyan kerül be a langalló a kemencébe. Míg sül a közös munka eredménye, előkerül az előzőleg begyúrt tésztaalap. Megtanulnak népi motívumokat készíteni a saját maguk által gyártott, pihentetett tésztából. Fűszerekkel díszítik, késsel és kézzel formázzák. Mire feldolgozzák az összes tésztát, addigra megsül az ebéd is. Szeretetvendégség formájában a csoportok körbekínálják egymás közt a kész langallót. Távozáskor a kisült kis formáikat hazavihetik.

A program hossza: 2,5 – 3,5 óra

2. Réteskészítés – Elfeledett ízek és praktikák

A gyermekek megtanulják a rétestészta készítésének fortélyait, a tészta pofozásától – püfölésétől a hólyagozásáig séfünk útmutatásai alapján. A liszttel meghintett, asztalról lelógó terítőre kihúzzák, kinyújtják, lebegtetik a tésztát, egészen befedve az asztal felületét, ügyesen, hogy az egyre vékonyodó tészta ki ne szakadjon. Az asztal széléről lelógó, vastag tésztaszélből az úgynevezett „vakarcsot” letekerik és összegyúrják, majd sütés után jó tejfölösen fogyaszthatják. A rétestészta pihentetése közben elkészítik a rétes bélését, ami sűrű kóstolgatással jár! Megolajozzák a tésztát, erre tetszés szerint darát, mákot, gyümölcsöket szórnak, túrót „pötyögtetnek”, mindezek után közösen feltekerik a rétest speciális módon, amit a helyszínen tanulhatnak meg! Majd meglátják! Titkokat osztunk meg!

Megtekinthetik búbos kemencéinket, figyelemmel kísérhetik a kemence kikaparás művészetét, „megmérhetik” a parázs melegét. A szófogadók aktívan segíthetnek a tepsi kemencébe helyezésében!

A program hossza: 2,5 – 3,5 óra

3. Utazó hagyományok –Pizza készítés

A program során a gyerekek belekóstolnak az egyik fő olasz specialitás, azaz a pizza kemencében történő elkészítésének rejtelmeibe. A gyerekek meghallgatják az olasz tészta történetét, közben pedig elkészítik saját tésztájukat, amivel a későbbiek során dolgozni fognak. A fűszeres, kelt tésztát formázzák, megkenik, különböző feltétekkel díszítik fantáziájuk szerint, a végén meghintik sajttal. Megismerkednek búbos kemencéinkkel, elsajátítják a kemence kikaparás tudományát. „Megmérhetik” a parázs melegét. Végigkísérik, hogyan kerül be a pizza a kemencébe. Míg sül a pizza, előkerül az előzőleg begyúrt tészta, amiből népi motívumokat tanulnak meg formázni. Az elkészített alapot fűszerekkel díszítik, késsel és kézzel mintázzák. Mire feldolgozzák az összes tésztamasszát, addigra megsül az ebéd is. Még melegében felszeletelik, és közösen, jóízűen elfogyasztják.

A program hossza: 2,5 – 3,5 óra

4. Sajtkészítés – A tejből a sajtba!

Sajtkészítő programunkat sajtmester segítségével tartjuk meg. Rövid bemutatkozás után elmeséli, honnan származik a házi tej, hogyan élnek a gazdaságukban, kinek mi a feladata a ház körül. A munkálatokat a házi tej felmelegítésével kezdjük, amit a csapatok a saját kis fatüzelésű üstjükön, bográcsban végeznek. Felmelegítés közben gyakran mérjük a tej hőmérsékletét, s mikor már megfelelően meleg a tej, beoltjuk, majd pihentetjük. Az így elkészült alvadékot felvágjuk – „kaszaboljuk”, szűrjük, ízesítjük, lecsöpögtetjük. Az elkészített sajtokat pár órán keresztül fellógatva csöpögtetjük, majd a fokhagymás, lilahagymás, diós, zöldfűszeres sajt-kavalkádot feltálaljuk. A gyerekek elkészítik saját stanicli tölcsérüket, amiben az elkészített sajtkockákat hazavihetik.

Ordagolyókat készítünk édes-sós változatban. Hogy ne tévedjünk sokat, sűrűn kóstolgatjuk! Következő állomásként megtanulunk parenyica sajtot készíteni. A sajtot gőz fölött olvasztjuk, nyújtjuk és feltekerjük. Fonatokat, copfokat, rózsákat készítünk belőle. Óvodásoknak, kisiskolásoknak parenyica sajt helyett a joghurt ízesítését ajánljuk, amit minden gyerek saját fantáziája szerint ízesíthet. Távozáskor az ízesített joghurtot kis pohárkában hazavihetik.

A program hossza: 3 – 5 óra, plusz a csöpögési idő.

A sajtkészítés fortélyai külön-külön is megrendelhetők!

5. A száraztészták tudománya

Minden háziasszony tudásának alapja a levesbe kerülő száraztészták elkészítésének tudománya. Megtanulunk hát hagyományos módon levesbetéteket készíteni, amely belekerülhet a gyerekek otthoni ételeikbe, vagy szakácsunk belefőz a levesbe. Összegyúrjuk az alapanyagot, csipetkét készítünk, csigát csavarunk speciális csiga-csavaró eszközzel. A gyerekek elkészítik saját, egyénileg díszített stanicli tölcsérüket, amiben az elkészített levesbetétjüket távozáskor becsomagolva hazaviszik.

A program hossza: 2-3 óra

6. Mindennapi kenyerünk – A kenyér bölcsője

A nap folyamán a gyerekek megismerkednek a búza feldolgozásának menetével, egyéb különböző magokkal és a kovásszal. Megmérik, megszámolják, kiszedik a szemeket a kalászból. Kipróbálhatják az őrlést apró malmunkban. Töreket fújnak, magot szeleltetnek, megtanulják, ki vagy mi is az a léha. Elkészítik a kenyérmasszát teknőben, hagyományos módon. Megismerkednek a kelt tésztával, megtanulják a tészta kiszakítását, hengergetését, cipóvá formálását. Közösen megtekintik búbos kemencéinket, elsajátítják a kemence kikaparás művészetét. „Megmérhetik” a parázs melegét.
Emellett megtanulnak népi tésztaformákat készíteni. Fűszerekkel díszítik, késsel és kézzel formázzák. Emlékként a megsült munkásságukat a gyerekek hazavihetik.
A cserépben sült cipókat a gyerekek még frissen-melegen, vajasan, tízórai, vagy uzsonna formájában elfogyasztják.

A program hossza: 2-2,5 óra

7. Ismerkedés a kelt tésztával – A péksütemény születése játékosan!

Első lépésként a gyerekek megtanulják a magyar kenyértészta történetét, közben pedig összegyúrják az alapanyagokat teknőben, hagyományos módon, amivel a későbbiek során dolgozni fognak. Megismerkednek a kelt tésztával, megtanulják a tészta kiszakítását, hengergetését, cipóvá formálását. Megtanulnak ehető népi tésztaformákat készíteni a saját maguk által gyúrt tésztájukból. Fűszerekkel díszítik, késsel és kézzel formázzák. Közösen elkészítik óriás tésztájukat a közelgő ünnepnek megfelelően. A gyerekek elkészítik saját, egyénileg díszített stanicli tölcsérüket, amiben az elkészített tésztaformát távozáskor becsomagolva hazaviszik.

A program hossza: 2 óra

8. Nyitott tűzhely programok

A Duna-parti élethez szorosan kapcsolódik a bográcsozás, nyárson sütögetés. Ennek a sokszínű gasztronómiai élménynek a megteremtését kínáljuk szabadtéri programunkban tűzrakással és az étel elkészítéséhez szükséges választható eszközökkel zárt udvarunkon, közel a szállásokhoz, a víz és áramellátás közvetlen közelében. Újra érezhetjük a tűz melegét, nézhetjük a lángok varázslatos táncát, hallgathatjuk a tűz pattogását! Szagolhatjuk, ízlelhetjük a szabad tér varázslatos hangulatát, elérhető távolságban a modern konyhai eszközök biztonságot adó jelenlétével. Jöjjön el, és élje át velünk a felkúszó füst fölött élő csillagos égbolt varázsát!

A program hossza: 3 óra