Kemencés ételek

A Rétespajta munkatársai küldetésüknek érzik megőrizni a hagyományos, régi technológiák és alapanyagok felhasználásával készült ételek elkészítésének fortélyait, titkait. Konyhánk kialakításakor fontos szempont volt, hogy ezeknek a feltételeknek megfelelhessünk. Ezért lehet a konyha lelke az a három fatüzelésű kemence, ahol készülnek a Kemencés Rétesek, kenyerek, péksütemények, pizzák és langallók, szárnyas és egyéb húsokból készült sültek.

Kemencés Rétes

Ha ellátogatnak hozzánk szinte minden héten láthatják hogyan készül az igazi, erre a tájra jellemző vékony tésztás, kézzel nyújtott Kemencés Rétes. Aki szeretné, és időt is szánna rá, megtanulhatja a rétestészta készítésének fortélyait, a tészta pofozásától – püfölésétől a hólyagozásáig séfünk útmutatásai alapján.

Megtekinthetik búbos kemencéinket, figyelemmel kísérhetik a kemence kikaparás művészetét, „megmérhetik” a parázs melegét. Vendégeink aktívan segíthetnek a tepsi kemencébe helyezésében is!

Egy kedves Vendégünk élménybeszámolója alapján:
„A tésztát egy liszttel meghintett, asztalról lelógó terítőre kihúzzák, – nyújtják, – lebegtetik, egészen befedve az asztal felületét, ügyesen, hogy az egyre vékonyodó tészta ki ne szakadjon. Az asztal széléről lelógó, vastag tésztaszélből az úgynevezett „vakarcsot” letekerik és összegyúrják, majd sütés után tejfölösen fogyaszthatjuk. A rétestészta pihentetése közben elkészítik a rétes bélését, ami nagy örömünkre sűrű kóstolgatással jár! Megolajozzák a tésztát, erre tetszés szerint darát, mákot, gyümölcsöket szórnak, túrót „pötyögtetnek”, mindezek után feltekerik a rétest speciális módon, amit akár a helyszínen meg is tanulhatunk! Fantasztikus!”

Kemencés kenyerek

Akik ellátogatnak hozzánk és érdeklődnek a kenyér készítésének folyamata iránt, megismerkedhetnek a búza feldolgozásának menetével, egyéb különböző kenyér-magvakkal és a kovásszal. Megmérhetik, megszámolhatják, kiszedhetik a szemeket a kalászból. Kipróbálhatják az őrlést apró malmunkban. Elkészíthetik a kenyérmasszát teknőben, hagyományos módon. Megismerkedhetnek a kelt tésztával, megtanulhatják a tészta kiszakítását, hengergetését, cipóvá formálását. Megismerkedhetnek a búbos kemencék működésével, elsajátíthatják a kemence kikaparás művészetét. „Megmérhetik” a parázs melegét.
A cserépben sült cipókat a vendégek még frissen és melegen is kóstolhatják.

 Langalló

A langallóhoz a tésztát óriásra nyújtjuk, megkenjük tejföllel, majd különböző ízesítésű feltéteket teszünk az alapra, húsos szalonnát, apróra vágott füstölt csülköt. Közben megismerkednek búbos kemencéinkkel, elsajátítják a kemence kikaparás tudományát. „Megmérhetik” a parázs melegét. Ha a vendégek készítik, mindenki ízlése szerint teheti ezt meg.

Pizza

Ha Önök készítik, a fűszeres, kelt tésztát formázzák, megkenik, különböző feltétekkel díszítik fantáziájuk szerint, a végén meghintik sajttal. Közben megismerkednek búbos kemencéinkkel, elsajátítják a kemence kikaparás tudományát. „Megmérhetik” a parázs melegét. Végigkísérik, hogyan kerül be a pizza a kemencébe. Miután megsültek a pizzák, még melegében felszeletelik, és közösen, jóízűen elfogyaszthatják.