Programok

A Rétespajta esz és félnapos programkínálatából, avagy:

Hogy válhat egy gyermekből mini séf!

1. Langalló készítés – Ízes kenyerünk szeretetvendégséggel kínálva!

A program során a gyerekek belekóstolnak a magyaros kemencés ételek elkészítésének rejtelmeibe. Első lépésként megtanulják a magyar kenyértészta történetét, közben pedig összegyúrják közös tésztájukat, amivel a későbbiek során dolgozni fognak. A langallóhoz a tésztát óriásra nyújtják, megkenik tejföllel, majd különböző ízesítésű feltéteket tesznek az alapra csoport ízlése szerint. Népi motívumokkal díszíthetik. Megtekintik búbos kemencéinket, elsajátítják a kemence kikaparás művészetét. „Megmérhetik” a parázs melegét.   Megnézik, hogyan kerül be a langalló a kemencébe. Míg sül a közös munka eredménye, előkerül az előzőleg begyúrt tésztaalap. Megtanulnak népi motívumokat készíteni a saját maguk által gyártott, pihentetett tésztából. Fűszerekkel díszítik, késsel és kézzel formázzák. Mire feldolgozzák az összes tésztát, addigra megsül az ebéd is. Szeretetvendégség formájában a csoportok körbekínálják egymás közt a kész langallót. Távozáskor a kisült kis formáikat hazavihetik.

A program hossza: 2,5 – 3,5 óra

2. Réteskészítés – Elfeledett ízek és praktikák

A gyermekek megtanulják a rétestészta készítésének fortélyait, a tészta pofozásától – püfölésétől a hólyagozásáig séfünk útmutatásai alapján. A liszttel meghintett, asztalról lelógó terítőre kihúzzák, kinyújtják, lebegtetik a tésztát, egészen befedve az asztal felületét, ügyesen, hogy az egyre vékonyodó tészta ki ne szakadjon. Az asztal széléről lelógó, vastag tésztaszélből az úgynevezett „vakarcsot” letekerik és összegyúrják, majd sütés után jó tejfölösen fogyaszthatják. A rétestészta pihentetése közben elkészítik a rétes bélését, ami sűrű kóstolgatással jár! Megolajozzák a tésztát, erre tetszés szerint darát, mákot, gyümölcsöket szórnak, túrót „pötyögtetnek”, mindezek után közösen feltekerik a rétest speciális módon, amit a helyszínen tanulhatnak meg! Majd meglátják! Titkokat osztunk meg!

Megtekinthetik búbos kemencéinket, figyelemmel kísérhetik a kemence kikaparás művészetét, „megmérhetik” a parázs melegét. A szófogadók aktívan segíthetnek a tepsi kemencébe helyezésében!

A program hossza: 2,5 – 3,5 óra

3. Utazó hagyományok –Pizza készítés

A program során a gyerekek belekóstolnak az egyik fő olasz specialitás, azaz a pizza kemencében történő elkészítésének rejtelmeibe. A gyerekek meghallgatják az olasz tészta történetét, közben pedig elkészítik saját tésztájukat, amivel a későbbiek során dolgozni fognak. A fűszeres, kelt tésztát formázzák, megkenik, különböző feltétekkel díszítik fantáziájuk szerint, a végén meghintik sajttal. Megismerkednek búbos kemencéinkkel, elsajátítják a kemence kikaparás tudományát. „Megmérhetik” a parázs melegét. Végigkísérik, hogyan kerül be a pizza a kemencébe. Míg sül a pizza, előkerül az előzőleg begyúrt tészta, amiből népi motívumokat tanulnak meg formázni. Az elkészített alapot fűszerekkel díszítik, késsel és kézzel mintázzák. Mire feldolgozzák az összes tésztamasszát, addigra megsül az ebéd is. Még melegében felszeletelik, és közösen, jóízűen elfogyasztják.

A program hossza: 2,5 – 3,5 óra

4. Hagyományos fonott kalács készítés

A program során a gyerekek belekóstolnak az igazi házi kalács elkészítésének rejtelmeibe, és elsajátítják a kalács fonás tudományát. Első lépésként megtanulják a kalács történetét, közben pedig összegyúrják közös tésztájukat, amivel a későbbiek során dolgozni fognak.
Pékünk által előre begyúrt, dagasztott tésztát nyújtják, formázzák.
Megismerkednek búbos kemencéinkkel, figyelemmel kísérhetik a kemence előkészítését és „megmérhetik” a parázs melegét. Végig kísérik, hogyan kerül be a kalács a kemencébe. Megsül az tízórai/ uzsonna, majd melegében, közösen, jóízűen elfogyasztják.
Míg sül a közös munka eredménye, előkerül a résztvevők által begyúrt tészta alap. A vendégek megtanulnak különböző formákat készíteni a saját maguk által gyártott, pihentetett tésztából. Fűszerekkel díszítik, késsel és kézzel formázzák. Mire feldolgozzák az összes tésztát, addigra megsül az kalács is.

A program hossza:   1- 1,5 óra.

5. Házi perec készítés

A program során a résztvevők belekóstolnak az igazi házi perec elkészítésének rejtelmeibe. Első lépésként megtanulják a perec történetét, közben pedig összegyúrják közös tésztájukat, amivel a későbbiek során dolgozni fognak. Séfünk által előre begyúrt, dagasztott tésztát nyújtják, formázzák.

Megismerkednek búbos kemencéinkkel, a kemence előkészítésével és „megmérhetik” a parázs melegét. Végig kísérik, hogyan kerül be a perec a kemencébe. Megsül az tízórai/uzsonna majd melegében, közösen, jóízűen elfogyasztják.

Míg sül a közös munka eredménye, előkerül a résztvevők által begyúrt tészta alap. A vendégek megtanulnak különböző formákat készíteni a saját maguk által gyártott, pihentetett tésztából. Fűszerekkel díszítik, késsel és kézzel formázzák. Mire feldolgozzák az összes tésztát, addigra megsül a perec is.

A program hossza:   1- 1,5 óra.

6. Nyitott tűzhely programok

A Duna-parti élethez szorosan kapcsolódik a bográcsozás, nyárson sütögetés. Ennek a sokszínű gasztronómiai élménynek a megteremtését kínáljuk szabadtéri programunkban tűzrakással és az étel elkészítéséhez szükséges választható eszközökkel zárt udvarunkon, közel a szállásokhoz, a víz és áramellátás közvetlen közelében. Újra érezhetjük a tűz melegét, nézhetjük a lángok varázslatos táncát, hallgathatjuk a tűz pattogását! Szagolhatjuk, ízlelhetjük a szabad tér varázslatos hangulatát, elérhető távolságban a modern konyhai eszközök biztonságot adó jelenlétével. Jöjjön el, és élje át velünk a felkúszó füst fölött élő csillagos égbolt varázsát!

A program hossza: 3 óra